Yeşil iyileşme Malatya'da hayat buluyor
9662,35%1,18
34,58% 0,11
36,35% 0,98
2941,24% -2,12
4950,44% -1,62
WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), afetlere karşı daha dirençli ve doğayla uyumlu bir gelecek için başlattığı “Yeşil İyileşme” çağrısının adımlarından biri olan Onarıcı Köy Projesi kapsamında ilk evin inşası 24 Ekim 2023 tarihinde başladı.
MALATYA (İGFA) -6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta ve 20 Şubat 2023’te Hatay’da meydana gelen ve büyük bir yıkıma sebep olan depremlerin ardından WWF-Türkiye, doğa ile uyumlu ve afetlere dirençli bir Türkiye için yapmış olduğu “Yeşil İyileşme” çağrısı doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor. Vakıf, deprem bölgesinde sağlıklı bir gelecek kurma mücadelesi olarak görülen ayağa kalkma sürecinin her aşamasının “Yeşil İyileşme” ilkelerine göre ele alınmasının öneminin altını çiziyor.
Yeşil İyileşme ilkelerinin ilk adımı olarak depremden etkilenen Malatya, Hatayve Adıyaman illerinin belediye başkanları, uzmanlar, akademi, sivil toplum, uluslararası finans kuruluşları, bakanlıklar ve meslek örgütlerinin de dâhil olduğu geniş bir katılımla Yeşil İyileşme Forumu’nu gerçekleştiren WWF-Türkiye; forumun ardından çözüm önerilerinden oluşan “Deprem ve Afetlere Dirençli Bir Gelecek İçin Yeşil İyileşme” raporunu yayımlamıştı.
Forum sonrasında ortaya çıkan enkazın etkili ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılması ve yeniden inşaat sürecinde doğanın korunmasına katkı sağlanması amacıyla yola çıkan WWF-Türkiye; Malatya Büyükşehir Belediyesi ve AFAD desteğiyle hazırlanan Onarıcı Köy Projesi kapsamında Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi Kırlangıç Mahallesinin Yeşil İyileşme ilkelerine göre yeniden inşa edileceği projenin uygulanmasına başladı.
Yapılacak 7 evden ilkinin temeli yerel yöneticiler ve basının katılımıyla atıldı.
Doğa temelli yaşam alanlarının kurulması için çalıştıklarını belirten WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Karadereise yaptığı konuşmada, “Bugün burada cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına örnek bir yaşam alanının temeli atılıyor. Buradaki modelin anlamlı bir diğer boyutu da Bakanlık, mülki idare, yerel yönetim, sivil toplum, akademi ve yurttaşlar olarak bir arada bulunmamız” diyerek çok paydaşlı, katılımcı bir şekilde, bilimin ışığında hayata geçen bu modelin geleceğin dayanıklı, doğa temelli yaşam alanlarının kurulması için de bir ilk adım olduğunu belirtti.
Büyükşehir Belediyesi olarak WWF’in çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirten Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Kırlangıç köyünün Cumhuriyet tarihimizde önemi olan bir köy olduğunu belirterek, şu anda mahalle statüsünde olan Kırlangıç köyünün seçilmiş olması vizyon meselesi olduğunu söyledi. WWF’in de ilk etapta finansman anlamında hibe yoluyla bulmuş olduğu kredilerle 300 bin Euro’luk kredi ile ilk etapta yapılacak 7 evin temelini attıklarını belirten Başkan Gürkan, "Böylelikle işin başlangıcını gerçekleştireceğiz. Zaten bir işe başlanması demek bitirilmesi anlamındadır. Dolayısıyla WWF Yeşili İyileştirme Formumuz başladığı işi tamamlar. Bu konuda kimsenin tereddüttü olmasın" dedi.
Öte yandan onarıcı tarım ilkeleriyle adım adım toprağı, gıdayı ve yaşamı iyileştiren, iklim değişikliğine dirençli hale getiren sistemlerin geliştirileceği Kırlangıç Köyü’nde uygulanacak sünger yerleşim alanı modeliyle su kaynakları da daha akılcı bir şekilde yönetilmiş olacak. Ayrıca yağmur suyu hasadı, güneş enerjisi, atıksu yönetimi gibi döngüsel çözümlerin uygulanacağı köyde, yerel yaşam ve üretim desteklenirken afetlerle yara almış bölge için doğayla uyumlu ve afetlere dayanıklı yeni bir yaşam biçimi sergilenecek.