Tarih: 08.01.2024 14:39

CEMEVLERİ İBADETHANEDİR, HİÇ BİR İBADETHANE ELEKTİRİĞİ KESİLEREK KARARTILAMAZ

Facebook Twitter Linked-in

CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Amasya Merkez'e bağlı Albayrak Köyü Kültür ve Cem evinin elektrik borcu sebebiyle elektriklerinin kesilmesine tepki gösterdi.

“Alevi vatandaşlarımızın ibadethaneleri olan cem evleri maalesef diyanet bütçesinden kendine pay alamamakta ve yapılan harcamalar devlet tarafından karşılanmamaktadır” diyen Vekil Karagöz; “Amasya Merkez'e bağlı Albayrak Köyü Kültür ve Cem evinin elektrik borcu sebebiyle elektrikleri kesilmiş ve elektrik saati sökülmüştür. Alevi vatandaşlarımızın ibadethaneleri olan cem evleri maalesef diyanet bütçesinden kendine pay alamamakta ve yapılan harcamalar devlet tarafından karşılanmamaktadır. Alevi canlarımız ibadethanelerinin fatura ve masraflarını kendi ceplerinden ödemek zorunda bırakılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Devletin bu konudaki sorumluluğunun, o ibadethanenin diğer bütün ibadethanelerle eşit şartlarda hizmet vermesi için gerekli ortamı sağlaması olduğunun altını çizen Karagöz; “Camiler, kiliseler, havralar ibadethane statüsünde yer aldığı gibi alevi canlarımızın ibadet ettiği bir mesken olan cem evlerimiz de ibadethane statüsünde olmalıdır. Zaten Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi gerektiği yönündeki kararı bu talebin ne kadar haklı bir talep olduğunu gözler önüne sermektedir. Hiç kimsenin, hiçbir makam ve mevki sahibinin birilerinin ibadethanesinin neresi olduğuna dair karar verme yetkisi yoktur, haddi de değildir. Bir inancın mensupları kendi ibadethanelerinin neresi olduğunu söylüyorsa orası ibadethanedir. Devletin bu konuda yorum yapma, yönlendirme gibi yetki ve sorumluluğu yoktur.  Aleviler asırlardır yaşadıkları yerlerde, hümanist bir felsefeyle sevgiyi kendisine düstur edinerek, farklı inanç topluluklarıyla iç içe yaşamış, hoşgörü çerçevesinde "incinsen de incitme" anlayışıyla yaşam felsefesini içselleştirmiş ve toplum içerisinde "Eşit yurttaşlık" taleplerini dile getirerek bu taleplerini devleti oluşturan kurumlardan istemişlerdir. Ülkemizde ibadet merkezlerine uygulanan tüm haklardan cem evlerimizin de yararlanması eşit yurttaşlık ilkesi gereğince zorunludur” dedi.

Meryem ALTUNAY




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —